Deltagarna i Sveriges Mästerkock – allt du vill veta

Sveriges Mästerkock / Sveriges Mästerkock VIP

Sveriges Mästerkock är ett svenskt tävlingsprogram i matlagning där skickliga hemmakockar ställs mot varandra. Programmet började sändas 2011 och är Sveriges motsvarighet till det brittiska originalprogrammet Masterchef.

Programupplägget ger amatörkockar över hela landet chansen att kvala in till huvudtävlingen, där de bästa tävlar mot varandra och bedöms av en jury bestående av professionella kockar eller branschexperter. Varje vecka röstas en amatörkock ut, till dess att någon står som ensam vinnare.

Originalprogrammet gick på BBC och sändes så tidigt som 1990. Det pågick sedan ända fram till 2001. Dess popularitet har lett till att betydligt fler länder än Sverige har lånat mat- och tävlingsformatet och idag återfinns det i över 40 länder.

Utöver det ursprungliga formatet finns även ytterligare tre varianter av programmet: Celebrity MasterChef med kändisar, MasterChef: The Professionals med professionella kockar, och Junior MasterChef för talangfulla barnkockar.

 

 

Vad tjänar personerna i listan?

Genom Lönekollen kan du, helt anonymt, se lön, inkomst och anmärkningar. Klicka på personen du är intresserad av och köp Lönekollen.

Vad tjänar personerna i listan?

Genom Lönekollen kan du, helt anonymt, se lön, inkomst och anmärkningar. Klicka på personen du är intresserad av och köp Lönekollen.

Sveriges Mästerkock VIP 2023

I VIP-versionen av Sveriges Mästerkock får vi se ett nytillskott i juryn i form av Marcus Samuelsson. Bland deltagarna hittar vi både musiker, idrottare och dansare som har matlagning som gemensamt intresse. 

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2023 VIP


Sveriges Mästerkock 2023

I årets upplaga av Sveriges Mästerkock får vi bekanta oss med en ny medlem i juryn. Markus Aujulay ersätts av Tommy Myllymäki, Årets kock 2007. Nytillskottet slår sig samman med stjärnkocken Tom Sjöstedt och sommeliéren Mischa Billing.

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2023

 

Vinnare i Sveriges Mästerkock 2023


Sveriges Mästerkock VIP 2022

Återigen är juryveteranerna tillbaka i Sveriges Mästerkock VIP. Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing börjar verkligen få rutin på att bedöma och ha synpunkter på maten som lagas i programmet. Som kändiskockar får vi bland andra träffa ett före detta fotbollsproffs och en politiker.

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2022 VIP

 

Vinnare i Sveriges Mästerkock VIP 2022

 


Sveriges Mästerkock 2022

Återigen får vi träffa duktiga amatörkockar som gör upp om vem som är Sveriges Mästerkock. Tom Sjöstedt, som var ny i juryn förra året, ser ut att trivas tillsammans med Markus Aujalay och Mischa Billing.

I år presenteras en ny satsning i Sveriges Mästerkock i form av en andra chans kallad Efter stängning. Den första deltagaren som fick chansen i Efter Stängning var Serigne Modou Thioune. 

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2022

 

Vinnare i Sveriges Mästerkock 2022


Sveriges Mästerkock VIP 2021

Nytt för Sveriges Mästerkock är nu att man även drar igång en serie med matlagningsintresserade kändisar. Deltagare är allt ifrån skådespelare, sångare och före detta fotbollsproffs. Leif Mannerström kliver tillfälligt in i rollen som jurymedlem igen tillsammans med Markus Aujalay och Mischa Billing.

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2021 VIP

 

Vinnare i Sveriges Mästerkock 2021 VIP


Sveriges Mästerkock 2021

I årets upplaga av Sveriges Mästerkock får vi träffa en ny jurymedlem, nämligen Tom Sjöstedt. Tom ersätter Leif Mannerström som har varit med i juryn i många år. Tom har blev utsedd till Årets kock 2008. Resten av juryn består som vanligt av Markus Aujalay och Mischa Billing.

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2021

 

Vinnare av Sveriges Mästerkock 2021

 


 

Sveriges Mästerkock 2020

Som vanligt är det kockarna Leif Mannerström,  Markus Aujalay och sommeliéren Mischa Billing som sitter i juryn och som letat land och rike runt efter lämpliga kandidater. 

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2020

 

Vinnare av Sveriges Mästerkock 2020

  • Sofia Henriksson

Sveriges Mästerkock 2019

Även i den nionde säsongen av Sveriges Mästerkock återkommer den numera vanliga juryn i form av kockarna Leif Mannerström,  Markus Aujalay och sommeliéren Mischa Billing.

Det första avsnittet lockade inte mindre än 1,1 miljoner tittare. 

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2019

 

Vinnare av Sveriges Mästerkock 2019

 


Sveriges Mästerkock 2018

2018 års upplaga av Sveriges Mästerkock är den åttonde i ordningen och vi ser vanan trogen stjärnkocken Leif Mannerström och Markus Aujalay och sommeliéren Mischa Billing i juryn. 

 

Deltagare i Årets Mästerkock 2018

 

Vinnare av Sveriges Mästerkock 2018


Sveriges Mästerkock 2017

I den sjunde säsongen återkom den numera relativt stadiga juryn i form av kockarna Leif Mannerström och Markus Aujalay, samt sommeliéren Mischa Billing. Vinnare blev Klara Lind, som tidigare varit både deltagare och kommentator i Bachelor. Ett nytt inslag som sändes i TV4 Play presenterades för denna säsong: "Efter stängning". Där fick tidigare utslagna deltagare duellera mot varandra, och Markus Aujalay agerade ensam domare. Säsongens tvåa, Gillis Thalbäck, vann och fick skapa en egen rätt på Aujalays restaurang Tegelbacken i Stockholm.

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2017


Vinnare av Sveriges Mästerkock 2017

 


Sveriges Mästerkock 2016

2016 års upplaga av Sveriges Mästerkock var det sjätte i ordningen, med kockarna Leif Mannerström och Markus Aujalay samt sommelièren Mischa Billing som återkommande jury. Vinnare blev butiksägaren Catarina König från Uppsala. Hon är idag bland annat produktutvecklare, influencer, matbloggare, kokboksförfattare och tv-kock.

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2016

 

Vinnare av Årets mästerkock 2016

 


Sveriges Mästerkock 2015

I den femte säsongen fick kockarna Leif Mannerström och Markus Aujalay nytt sällskap i juryn av sommelièren Mischa Billing. Hon ersatte tidigare jurymedlemmen Anders Dahlbom (som bland annat vunnit Årets Kock samt tävlat med Svenska kocklandslaget). Vinnare blev dåvarande säljaren Sandra Mastio från Limhamn.

 

Deltagare i Sveriges Mästerkock 2015


Vinnare av Sveriges Mästerkock 2015

 

Andra spännande matprogram