Vad är skuldsaldo?

Skuldsaldo - Vad är skuldsaldo?

Skuldsaldo anger om en person har en eller flera registrerade skulder hos Kronofogdemyndigheten. Skuldsaldot är indelat i allmänna mål och enskilda mål. Allmänna mål även kallat A-mål avser skatter och andra avgifter till staten. Enskilda mål även kallat E-mål avser skulder som uppkommit av fakturor från den privata sektorn så som mobiltelefonräkningar och kontokortsskulder.

 Ett skuldsaldo är en tung belastning i kreditgivningssammanhang.
Anders Johansson, VD på Ratsit säger: Belastningen av en skuld hos Kronofogden gör att det kan bli mycket svårt för en person att ta ett lån, att bli beviljad ett mobilabonnemang eller att få ett hyreskontrakt.

 

Vanliga frågor gällande skuldsaldo

Varför har jag ett skuldsaldo när jag inte har några betalningsanmärkningar?
Betalningsanmärkningar mäter förmågan/viljan att betala en skuld i tid och står kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år. Betalningsanmärkningen står kvar även om man betalt sin skuld under dessa tre år. Har man alltså betalt sin skuld efter att betalningsanmärkningen blev till, står anmärkningen kvar men skuldsaldot försvinner.

 

Varför finns det inget skuldsaldo på en del personer som har betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar mäter förmågan/viljan att betala en skuld i tid och står kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år. Betalningsanmärkningen står kvar i kreditupplysningsföretagens register även om man betalt sin skuld under dessa tre år. Skuldsaldot uppdateras oftast en gång i veckan hos kreditupplysningsföretagen och därför kan man ha betalningsanmärkningar utan att ha ett skuldsaldo. Detta betyder alltså att man betalt sin skuld efter att betalningsanmärkningen blivit till och det aktuella skuldsaldot har därmed försvunnit.

 

Vad innebär ett skuldsaldo i kreditgivningssammanhang?

Att vara belastad av ett skuldsaldo kan vara mycket avgörande vid kreditgivning. Skall du till exempel hyra en lägenhet eller ansöka om mobilabonnemang kan det bli avslag på ansökan på grund av att du har ett skuldsaldo.

 

Var kan jag kolla om jag har aktuellt skuldsaldo?

Kronofogdens hemsida kan du kolla om du har ett skuldsaldo registrerat. Du kan även beställa en upplysning på dig själv på Ratsits Personsök för att kontrollera om du har aktuellt skuldsaldo.