De är mest nyfikna på vad andra tjänar

De är mest nyfikna på vad andra tjänar (känner du igen dig?)

Allt fler svenskar använder den anonyma Ratsit-tjänsten Lönekollen för att få veta vad andra personer tjänar.En grupp sticker ut när det gäller vilka som är mest nyfikna.

”Att tjäna mycket pengar är en statussymbol, därför vill man gärna jämföra sig med andra”, säger Anders Johansson, VD på Ratsit.

Är du nyfiken på vad grannen, kollegan eller konkurrenten tjänar? Då är du inte ensam. Mellan 2020 och 2021 ökade antalet Lönekollar på Ratsit med hela 108 procent, och ökningen i år fortsätter. 

 

En grupp sticker tydligt ut

När det gäller vilka som använder Ratsits tjänst Lönekollen – där det snabbt och helt anonymt går att få fram en persons lön, inkomst av kapital och eventuella betalningsanmärkningar – är trenden tydlig: Manliga höginkomsttagare och entreprenörer i storstäderna är mest nyfikna.”Betydligt fler män än kvinnor använder Lönekollen. Endast 28 procent av alla lönekollar har gjorts av kvinnor. De som själva tjänar mycket och har bolagsengagemang är dessutom mer benägna att ta en Lönekoll. Man kan konstatera att manliga företagare är väldigt nyfikna på hur mycket pengar deras likar drar in ”, säger Anders Johansson.

”För att göra det lättare för alla nyfikna har vi just nu ett erbjudande där man kan göra en Lönekoll för bara 9 kronor.”

 

Därför är Lönekollen så populär

Höginkomsttagare är inte bara de som oftast gör en Lönekoll. Personerna som kollas upp är också i störst utsträckning höginkomsttagare och företagare i storstäderna. 

Att Lönekollen görs helt anonymt är en viktig faktor bakom tjänstens popularitet, tror Anders Johansson.”Om man kollar upp en kollega eller någon på ett konkurrerande bolag känns det kanske pinsamt om personen får reda på det. Med Lönekollen får man alla uppgifter utan att den som lönekollas får veta någonting.”Hur tar man då reda på någons lön?

  • Gå till Lönekollen och sök fram den person du vill se lön/anmärkning på

  • Klicka på Kolla lön direkt under personens namn i träfflistan

  • Följ instruktionerna och betala i Klarna kassan

  • Därefter kan du se lönen direkt på skärmen

 

Tidsbegränsat erbjudande: Obegränsat med Lönekollar för 9 kronor/styck (ordinarie pris 39 kronor styck). Läs mer här!