Roliga fakta som finns i Ratsits databas

Här hittar du statistiska undersökningar och sammanställningar av en mer underhållande karaktär. Alla undersökningar är baserade på data hämtad ur Ratsitkatalogen och Ratsits informationsdatabas. 

Bakgrund och syfte

Vårt mål på Ratsit är att erbjuda ett enkelt, överskådligt och prisvärt sätt att ta del av offentlig information i Sverige. Ratsits Roliga fakta är ännu ett sätt för oss att uppnå det målet.

Hur många kvinnor och män är uppkallade efter superhjältar i Sverige? 

Svar på denna fråga- och fler - kommer du hitta här allt eftersom vi publicerar nya undersökningar med den allra senaste statistiken.

Trevlig läsning!

Vi tror på tomten, gör du?

Julens stora fråga - Finns tomten?

I de första avsnitten av 2019 års julkalender i SVT diskuteras om Tomten finns eller inte. På Facebook blev det fart på småbarnsföräldrar som tyckte att man förstörde julstämningen genom att ta upp frågan. 

Läs mer om tomten och om julens alla namn

Astrid Lindgrens berättelser

Att Astrid Lindgrens sagor och berättelser påverkat våra liv är det väl ingen som tvivlar på. Astrids sagokaraktärer ligger oss varmt om hjärtat, inte minst när vi väljer namn till våra barn eller när vi som vuxna byter namn.
Ratsit har hela listan över de mest populära namnen.

Läs hela artikeln om Astrids karaktärer

Namn som städer, länder och stater

Vad har Georgia, Paris och Santiago gemensamt?

Namnen Georgia, Paris och Santiago är alla personnamn som förekommer bland Sveriges befolkning. Vi har listat 25 ortsnamn som är populära som personnamn i Sverige.

Läs mer om namnen i toppen av listan

Sagan om ringen

Sagan om ringen har satt sina spår i Sverige

I samband med att Sagan om ringer fyller 65 år har vi undersökt om det finns personer i Sverige som har samma namn som karaktärerna i boken, och det finns det.

Sagan om ringen är väldigt populär och många, både kvinnor och män, har valt att kalla sig namn som Frodo, Gandalf, Galadriel och Legolas.

Läs mer om namnen från Sagan om ringen

Superhjältar

Visste du att Skywalker, Yoda och Darth Vader finns mitt i ibland oss?

I vår artikel om superhjältar framgår det att det finns personer i Sverige, både kvinnor och män, över hela landet som är uppkallade efter superhjältar/seriefigurer/filmkaraktärer. Rollfigurer som Skywalker, Yoda och Darth Vader i Star Wars-filmerna är särskilt populära, men vi har även en svensk superhjälte som har ett stort antal personer uppkallade efter sig.

Läs hela artikeln om superhjältar