Gator och orter med roliga namn

Roliga och finurliga namn på gator, vägar och orter

Har du tänkt på att vi i Sverige har byar, orter, gator och vägar vars namn är lite ovanliga eller småroliga? I denna artikel tar vi upp några av dem som vi tycker är ovanliga, finurliga och som i vissa fall har dubbla betydelser. 

Har du varit i jämtländska Frankrike?

I Sverige finns det orter som heter Hålland (Jämtland), Frankrike (Jämtland), Ängland (ligger mellan Åre och Duved) och Amerika (Västernorrland). Bakgrunden till namnet Frankrike sträcker sig till exempel tillbaka till år 1847 då en nybyggare vid namn Frank slog sig ner på orten och som också fick ge byn dess namn.
Det finns även mindre orter som heter som större orter. Vi har till exempel ett Västerås i Västerbotten, ett Malmö i närheten av Norrköping och några mindre Uppsala både i området kring Kalmar och området kring Örebro.

Här ligger Sjöbotten

När vi tittat på Sveriges ortsnamn har vi både sett orter som betyder något speciellt så som Sjöbotten som finns  i Skellefteå, men även orter som kan verka lite underliga eller komiska.
Kontors- och bostadsområdet Ingenting ligger i Solna kommun i närheten av Tomteboda. Var namnet Ingenting kommer ifrån är omtvistat men bakgrunden sträcker sig till 1700-talet. Andra ovanliga ortsnamn är Rumpeboda i Osby kommun, Hyngelsböle i Nordmalings kommun och Missmyra som ligger i närheten av Åtvidaberg. Se hela vår lista över orter och gatunamn längst ner i artikeln.

Hur är det i Deppis?

Vidare kan man ju undra hur namn som Deppis (Arvidsjaur), Skallekulla (Alvesta), Döderhult (Kalmar) och Spraxkyakommit till. Orten Spraxkya ligger i närheten av Borlänge och namnet uttalas "spracha". Namnet tros ha tillkommit av personnamnet Sprake och ordet kya. Förr i tiden betydde kya hage eller inhägnad, så namnet Spraxkya torde betyda Sprakes hage. När det gäller namnet Döderhult kan en möjlig förklaring vara att dudher, som förr betydde trögt flytande vatten och hult som betydde liten skog, har kombinerats för att beskriva platsen och att det senare har blivit platsens namn.  

Nu är jag på Bättringsvägen

När vi undersökt gator och vägar har vi märkt att många väg- och gatunamn återfinns på flera olika orter. Ett finurligt vägnamn är Bättringsvägen som förekommer i flera orter så som Växjö, Vällingby, och Lindesberg och som ofta ligger vid ortens sjukhus eller annan vårdinrättning.

Tar du Genvägen på Hemvägen?

Likt Bättringsvägen finns det flera gatu- och vägnamn som har dubbla betydelser. Namn som Marina Gränsen och Gyllene Medelvägen finns i Boliden och namn som Hemvägen, Genvägen och Bakvägen finner vi på flera orter i hela landet.

Vi träffas på Närgången

Även gatunamn som slutar på gång(en) har ibland dubbla betydelser. Visst blir man lite fundersam när någon vill stämma träff på Närgången eller Motgången? Båda gatorna finns i Göteborgsområdet, var annars? Fler lite lustiga gatunamn som slutar på gång(en) är Framgången, Hörselgången, Rundgången, Sjögången och Omgången.

Här ligger Världens ände

Ett annat gatunamn av det ovanligare slaget är Världens ände som förekommer i Vikbolandet. En ort som ofta förknippas med världens ände är Trosa men världens ände är också ett vanligt smeknamn på byar och småorter som ligger lite ensligt till.

Se hela vår lista över ovanliga namn på orter, gator och vägar.

 

Hela vår lista - Namn på orter, gator och vägar med roliga eller finurliga namn

Orter

Gatuadresser

Ratsits roliga fakta kan du läsa våra tidigare artiklar som till exempel "Astrid Lindgrens berättelser" och "Heter alla Glenn i Göteborg?"

Trevlig läsning!