Just nu kan sidan upplevas långsam. Vi arbetar med att lösa problemet.

Slipp oro när du hyr ut din stuga, båt eller husvagn

Slipp oro när du hyr ut din sommarstuga

Att hyra ut sommarstugan, båten eller husvagnen kan vara en bra inkomstkälla, men det är viktigt att du tar rätt steg för att säkerställa att allt går smidigt. Genom att se till att dina tillgångar är säkra och vara noggrann med vem du hyr ut till, kan du njuta av fördelarna med att hyra ut utan stress och oro.

 

Var noga med till vem du hyr ut 

Det viktigaste du har att undersöka är vem du hyr ut till. Gör alltid en grundlig kontroll av potentiella hyresgäster. I Ratsits anonyma Lönekoll finner du både inkomst och förekomsten av betalningsanmärkningar. Denna information ger dig en bra bild om huruvida hyresgästen är en seriös betalare eller inte. Lönekollen är anonym och du får svar direkt på skärmen. 

 

Vad är en betalningsanmärkning? 

En betalningsanmärkning indikerar viljan och/eller förmågan att betala för sig i tid. Om man till exempel inte betalar en faktura i tid och heller inte betalar efter påminnelse kan detta leda till att man får en betalningsanmärkning.

 

Vad gör jag om betalningsanmärkningar finns?

Om personen har betalningsanmärkningar bör du alltid ställa frågan om bakgrunden till dessa. Om hyresgästens svar inte verkar trovärdigt, är ett tips att gå vidare och ta en kreditupplysning på personen i fråga. Där framgår tydligt vad betalningsanmärkningarna avser och hur mycket pengar det gäller. Att vara tvungen att till exempel påminna din hyresgäst om betalning flera gånger är både tidskrävande och irriterande. Då är det i så fall bättre att låta hyresgästen betala hela eller delar av hyran i förskott. 

 

Har hyresgästen rätt erfarenhet?

Försäkra dig om att hyresgästen har rätt kompetens för att hantera båten eller bilen och att de kommer att ta väl hand om din sommarstuga. Ta in referenser från tidigare uthyrare för att säkerställa att din hyresgäst till exempel klarar av att manövrera en båt på 10 meter.

Gör en lista med regler och krav för att säkerställa att dina ägodelar behandlas med respekt och omsorg.

 

Har du och hyresgästen rätt försäkringar?

Innan du bestämmer dig för att hyra ut är det viktigt att se till att din båt, sommarstuga eller bil är säkra för uthyrning. Gör en noggrann kontroll för att identifiera eventuella problem och åtgärda dem innan du hyr ut. Se också till att både du och hyresgästen har rätt försäkringar som täcker eventuella skador som kan uppstå under uthyrningen. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera vad som gäller i ditt fall.

 

Lycka till med din uthyrning!