Förbered dig i fem enkla steg

Tjänar du mindre än din kollega? 

Nu drar 2023 års lönerevision i gång och det är din tid på året att försöka påverka din lön. Att känna till vad dina kollegor tjänar är bland den mest värdefulla informationen att ha med in i lönesamtalet.

Om du och dina kollegor har liknande uppgifter och har samma erfarenhet är det konstigt om lönen skiljer sig åt allt för mycket. Även om du inte nämner att du vet att din kollega har högre lön än vad du har så blir du stärkt av att veta det och kan argumentera för din sak.

 

Så förbereder du dig inför lönesamtalet

  • Ta en Lönekoll på kollegan och jämför! Informationen innehåller inkomst, är helt anonym och ingen får veta att du kollat vad kollegan eller chefen tjänar. Kolla även personer med samma arbetsuppgifter men som arbetar på andra företag. Vilket företag betalar bäst? Läge för att söka nytt jobb? 

  • För att få en bättre koll på löneutvecklingen inom din bransch kan du använda dig av vår Lönestatistik. Vi redovisar information om lön baserat på yrke, geografi, ålder och kön. På så sätt är det enkelt att ta del av löneläget inom ditt område.

  • Öva på att motivera varför du förtjänar en högre lön.

  • Berätta vad du uppnått under året i relation till de mål som satts upp för dig.

  • Fundera över vad ditt arbete tillfört och hur du bidragit till företaget under det senaste året.

Det är alltid en fördel om du är tydlig i samtalet och visar att du vet vad du vill. Att ha en positiv inställning och visa engagemang bidrar säkerligen till bra stämning under samtalet.

 

Lycka till med ditt lönesamtal!