Vad innebär eftergymnasial utbildning?
Eftergymnasial utbildning, även kallad postgymnasial eller tertiär utbildning, är utbildningar som påbörjas efter att gymnasieutbildningen är avslutad. Dessa utbildningar är centrala för att skaffa specialiserade kunskaper och färdigheter som krävs för att utföra specifika yrkesroller eller för vidare akademiska studier.
Yrken som kräver eftergymnasial utbildning
Via Ratsit Lönestatistik hittar du mängder av information om olika yrken i Sverige, inklusive medellöner och utbildningskrav. Sök på ett yrke och välj det som intresserar dig i resultatet. Du kan också besöka Yrken med krav på högskolekompetens och utforska de yrken vi listar där.
Eftergymnasiala utbildningsval
Universitet och högskolor: Dessa akademiska institutioner erbjuder ett brett utbud av program och kurser, som kan leda kandidat-, master- eller doktorsexamen. Studierna kan genomföras på heltid eller deltid, och är vanligtvis berättigade till studiestöd från CSN.
Yrkeshögskola (YH): YH-utbildningar är specialiserade och inriktade på specifika yrkesgrupper. De är ofta kortare än universitetsutbildningar, vanligtvis runt två år, med en betydande del av utbildningstiden ägnad åt praktik. Dessa utbildningar är utformade för att möta arbetsmarknadens behov och är ofta CSN-berättigade.
Folkhögskola: Folkhögskolorna, ofta grundade av idéburna organisationer och folkrörelser, erbjuder kurser inom ett brett spektrum av områden. Utbildningarna kan vara kostnadsfria (förutom för kost och logi, kurslitteratur, etc.) och erbjuder ibland möjlighet till internatboende.
Privat yrkesutbildning: Dessa utbildningar är inriktade på specifika yrken eller yrkesgrupper och erbjuder praktiska färdigheter för direkt inträde i arbetslivet. Många privata yrkesutbildningar finns som inte erbjuds inom andra utbildningsformer.
Vanliga frågor om eftergymnasial utbildning
Vad är skillnaden mellan universitetsutbildning och YH?
Universitetsutbildningar är oftast längre och mer teoretiskt inriktade, medan YH-utbildningar är kortare, praktiskt fokuserade och starkt kopplade till specifika yrken.
Är alla eftergymnasiala utbildningar CSN-berättigade?
De flesta akademiska och yrkesinriktade utbildningar är CSN-berättigade, men det är viktigt att kontrollera detta för varje specifik utbildning.