Ratsit firar 15 år

Ännu en milstolpe för Ratsit är 15-årsdagen som infaller den 23 november 2021. Det var 2006 som den första medlemmen registrerade sig på ratsit.se och fick tillgång till inkomster och betalningsanmärkningar för alla personer i Sverige – helt anonymt. Tjänsten var då helt unik och gjorde det möjligt att snabbt och enkelt få tillgång till offentlig företags- och personinformation. Detta möjliggjordes genom att Ratsit skaffade sig utgivningsbevis likt radio, tv och tidningar vilket innebar att rätten till det fria ordet kunde tillämpas. Detta i sin tur satte kreditupplysningslagen ur spel.

Stort intresse

Grundaren Anders Johansson som förändrade tillgången till kreditinformation för allmänheten är en entreprenör och idéspruta som ständigt vill förnya och förbättra Ratsit. Anders arbetar fortfarande i företaget som VD och är även delägare. I samband med lanseringen 2006 kontaktade Anders nyhetsredaktioner som IDG.se och Dagens Industri och strax därefter fanns artiklar på båda tidningarnas förstasidor och blev några av de mest lästa artiklarna under året.

Stor tillströmning av medlemmar

Efter att tidningarna började skriva om ratsit.se ökade antalet medlemmar enormt och under första dygnet hade 27 000 personer registrerat sig. Besökarna blev fler och fler och efter några dagar var de så många som 200 000. På grund av det stora intresset blev servern till slut överbelastad och brakade ihop och trots att man skaffade mer serverkapacitet blev sidan periodvis svår att nå under de första veckorna.

Det var en rolig och galen period den första tiden, säger Anders Johansson. Inte i mina vildaste drömmar kunde jag tro att det skulle bli en sådan succé.

Bild på Anders Johansson

Smarta lösningar

Den första tiden med Ratsit var intensiv och turbulent, säger Anders Johansson och fortsätter, även om de flesta var positiva till att så enkelt få tillgång till offentlig information på nätet kom det fram kritik. Invändningarna ledde till en lagändring som innebar att alla kreditupplysningsföretag inklusive Ratsit numera behöver skicka en upplysningskopia till den omfrågade. Anders som vill hitta lösningar, både då och idag, lanserade Ratsitkatalogen för att tillhandahålla löneinformation i bokform och som inte kräver någon upplysningskopia.

Nytänkandet fortsätter

Ratsit har genom åren alltid varit nytänkande och arbetat innovativt. Man har fokuserat på att ta fram tjänster som både privatpersoner och företag har nytta av. Några av de senaste nyheterna är Lönekollen där man helt anonymt kan se lönen, direkt på skärmen, på alla personer från 16 år i Sverige. En annan nyhet är Lönestatistiken där man hittar statistik för omkring 9 000 olika yrkeskategorier. Lönestatistiken jämför ålder, kön, ort och om lönen förekommer i privat eller offentlig sektor. Lönestatistiken används flitigt av användare som är arbetssökande eller står inför lönesamtal. Den högsta prioriteten för Ratsit har dock alltid varit den höga datakvalitén och att på ett säkert och funktionellt sätt leverera person- och företagsuppgifter.

En miljon besökare i veckan

Från att ha varit en uppstickare i kreditupplysningsbranschen är Ratsit nu ett etablerat informationsföretag där webbtjänsten ratsit.se används av 1 miljon unika besökare varje vecka. Ratsits affärsidé är att tillhandahålla den bäst uppdaterade person- och företagsinformationen i Sverige genom söktjänsten ratsit.se.

Ratsit 2007, storebror ser dig

En vanlig syn i Sverige 2007. Ratsit prydde Sveriges offentliga rum med utmanande budskap som "Storebror ser dig - Kolla storebror" och "Granska dom som granskar dig".