Efternamn - Vad är ett efternamn?

Ett efternamn, även känt som släktnamn eller familjenamn, är den del av en personnamnet. Vanligtvis delar man efternamn med sin familj och släkt. Efternamnet finns till för att identifiera personer, dels som individer, dels utifrån sin tillhörighet till större sociala grupper.

I Sverige står efternamnet sist i en persons fullständiga namn och kan vara antingen enkelt eller sammansatt, ibland med bindestreck.

Kolla upp fullständiga personnamn med Ratsit

Via Ratsit personsök kan du enkelt ta reda på en persons fullständiga personnamn, inklusive deras folkbokförda efternamn. Sök efter namn, telefonnummer eller adress och välj den person som intresserar dig i resultatet. Du hittar fullständigt personnamn under rubriken Personuppgifter och Namnregistrering.

Var kommer efternamn ifrån?

Efternamnet kan härstamma från geografiska platser, yrken, eller vara baserade på föräldrarnas förnamn (patronymikon för faderns förnamn, t.ex. Eriksson/Eriksdotter, eller metronymikon baserat på moderns namn, t.ex. Ingridsson/Ingridsdotter) och är reglerat enligt svensk lag för att säkerställa unikhet och kontinuitet i familjens identitet​.

I Sverige kan man också välja sitt efternamn inom vissa ramar som är fastställda av lagen om personnamn. Man kan behålla sitt efternamn, ta ett efternamn som använts i släkten, välja ett nytt namn som inte är för likt andra efternamn, eller använda ett efternamn som har fler än 2 000 bärare. Vid giftermål har man ytterligare alternativ såsom att behålla sitt eget, ta sin partners, kombinera dem till ett dubbelt efternamn, eller välja ett helt nytt gemensamt namn. Dock får man inte välja ett namn som leder till obehag eller är olämpligt enligt gällande lagstiftning​.

Efternamnets historia och användning

Innan kristendomen gjorde sitt intåg i Sverige hade svenskarna oftast bara ett förnamn. För att skilja personer åt kunde man få ett tillnamn, ungefär som ett smeknamn eller öknamn, som beskrev personliga egenskaper, bedrifter eller andra karaktärsdrag. Dessa kunde bland annat baseras på utseende, exempelvis ”Erik den Långe” eller ”Frans den lille”, ens yrke, exempelvis ”Skomakar-Per” eller ”Nils Smed”, eller utifrån var de bodde, exempelvis ”Ingrid i Sigtuna” eller ”Eva i Skara”.

Med tiden utvecklades ett system där barn fick tillnamn baserade på faderns förnamn – ett så kallat ”patronymikon" – som Eriksson (Eriks son) eller Eriksdotter (Eriks dotter), eller ett ”metronymikon” baserat på moderns förnamn – som Ingridsson eller Ingridsdotter. Det här systemet användes fram till sent 1800-tal, särskilt på landsbygden​.

Adeln var de första i Sverige att ta fasta efternamn enligt en bestämmelse från 1628, ofta inspirerade av familjens vapensköld, exempelvis Gyllensvärd eller Silfverschiöld. Under renässansen antog även präster latinska efternamn baserade på deras hemort. En person från Kopparberg kund exempelvis ta namnet Cuprimontanus (från latinets cuprum = koppar och montanus = bergsbo), medan en person från Källhult kunde ta namnet Fontelius (från latinets fons = källa och elius, som är en vanlig latinsk ordändelse).  Dessa efternamn blev senare även ärftliga namn​.

Under 1800-talet blev farsnamnen ärftliga och började fungera som fasta efternamn. Detta ledde till att Sverige idag har många efternamn som slutar på -son, som Andersson eller Eriksson. Först år 1901 blev det lag på att alla skulle ha ett fast efternamn som ärvs och inte ändras för varje generation​.

Hur väljer man ett efternamn?

I Sverige är valet och ändringen av efternamn en rättighet som regleras av lagen om personnamn​. Ett efternamn är en viktig del av ens identitet och de flesta behåller det namn de får vid födseln. Vissa väljer dock att ändra sitt efternamn av olika anledningar, till exempel för att det inte passar deras identitet​.

Efternamn till barn

Vid födseln får föräldrar välja barnets efternamn. Det till exempel vara ett av föräldrarnas efternamn eller en kombination av bägge föräldrarnas efternamn. Det är också tillåtet att ge barnet ett efternamn i form patronymikon eller metronymikon baserat på föräldrarnas förnamn​.

Efternamn vid partnerskap och äktenskap

Vid äktenskap eller partnerskap finns också flera alternativ vid val av efternamn. Du kan välja att behålla ditt efternamn, ta din partners efternamn, kombinera båda era efternamn, eller välja ett helt nytt gemensamt efternamn​.

Byta efternamn

För att byta till ett nytt efternamn kan man välja ett namn som använts i släkten eller ett efternamn som har fler än 2 000 bärare i Sverige. Det är också möjligt att skapa ett helt nytt namn, förutsatt att det inte är för likt befintliga efternamn och inte anses olämpligt enligt personnamnslagen​.

Det finns vissa restriktioner enligt lag. Ett efternamn får inte leda till obehag eller väcka anstöt, inte vara förväxlingsbart med existerande efternamn eller kännas olämpligt. Det får heller inte vara ett förnamn, ett företagsnamn eller ett varumärke​.

För dem som har anknytning till en släkt med ett gårdsnamn finns det rätt att använda detta namn, som då registreras som förnamn​. Det är också tillåtet att bära namn som traditionellt uppfattas som otypiska för ens juridiska kön​.

Vanliga frågor om efternamn

Kan man ha två efternamn i Sverige?

Ja, i Sverige är det möjligt att ha ett dubbelt efternamn, som består av två enkla efternamn. Du kan också välja att ha ett bindestreck mellan namnen om du önskar. Man kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ens föräldrars efternamn, eller om man är gift, av ens och makens/makens efternamn. Ett dubbelt efternamn bildat av föräldrarnas eller makens/makens namn är avgiftsfritt​. Dubbla efternamn kan inte kombineras med ett mellannamn.

Hur ändrar man sitt efternamn?

Du måste fylla i och skicka in en namnändringsansökan till Skatteverket. Det finns olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra, och du hittar dem på Skatteverkets webbplats​. Tänk på att alla id-handlingar som pass och körkort måste förnyas efter namnändringen.

Vad är de juridiska konsekvenserna av att byta efternamn?

När du byter efternamn i Sverige måste du följa personnamnslagen. Efternamnet får inte leda till obehag eller väcka anstöt, och det får inte vara förväxlingsbart med existerande efternamn eller uppfattas som olämpligt. Det får inte heller användas som förnamn, företagsnamn eller varumärke, och inte kränka upphovsrätten till litterära eller konstnärliga verk​.

Lär dig mer om