Län – Vad är ett län?

Ett län är en administrativ region i Sverige, som styrs av en länsstyrelse och som har specifika ansvarsområden inom regional förvaltning.

Totalt finns det 21 län i Sverige, vilka är:

  • Blekinge län

  • Dalarnas län

  • Gotlands län

  • Gävleborgs län

  • Hallands län

  • Jämtlands län

  • Jönköpings län

  • Kalmar län

  • Kronobergs län

  • Norrbottens län

  • Skåne län

  • Stockholms län

  • Södermanlands län

  • Uppsala län

  • Värmlands län

  • Västerbottens län

  • Västernorrlands län

  • Västmanlands län

  • Västra Götalands län

  • Örebro län

  • Östergötlands län

Vilket län tillhör jag?

Du kan enkelt se vilket län som just din adress tillhör genom Ratsits personsök.

  1. Sök på ditt namn, telefonnummer eller din adress

  2. Välj ditt namn i sökresultatet

  3. Du hittar ditt län i sektionen om Personuppgifter under Folkbokföring.

Du kan också se fler adressuppgifter som gatuadress, postort, postnummer, distrikt, församling och kommun.

När du ändå söker på Ratsit kan du passa på att lära dig mer om dina grannar, din adress eller ditt postnummerområde. I vårt geografiska sök hittar du snabbfakta om din kommun, till exempel befolkningsmängd, snittinkomst och de 25 personer med högst lön i just din kommun. På sidan för varje postnummer kan du även se en lista över gator och antalet personer som bor på varje gata.

Därför är Sverige indelat i län

Länen fyller en viktig funktion i Sveriges administrativa organisation. De är strukturerade för att göra det möjligt att förvalta och samordna av resurser på lokal och regional nivå. Deras syfte är särskilt att underlätta i hur offentliga tjänster tillhandahålls på regionalt.

Varje län har en länsstyrelse som ansvarar för att genomföra nationell politik på regional nivå. Deras uppdrag är att säkerställa att nationella mål uppnås inom olika sektorer som miljö, utbildning och hälsa. Länen fungerar som en brygga mellan den nationella regeringen och de lokala kommunerna, och ska möjliggöra förvaltning som gynnar både den lokala befolkningen och landet som helhet.

Länen ska även fungera som en plattform för samarbete mellan olika regioner, samt mellan regioner och den nationella regeringen. Genom länen kan olika delar av Sverige arbeta tillsammans mot gemensamma mål och dela resurser och kunskap.

Historisk bakgrund

Termen "län" har rötter som går långt tillbaka i tiden, till perioder då det användes för att beskriva ett område som tilldelats en adelsman som belöning för hans tjänster mot kungen och riket. Under denna tid var län förknippade med förläningar, där en adelsman fick rättigheter över ett visst territorium och i gengäld skulle bistå kungen med militära tjänster eller andra resurser vid behov.

Utvecklingen av Sveriges län

Över tid utvecklades konceptet av län för att möta de administrativa behoven i det växande svenska riket. Den moderna strukturen av län började ta form under 1600-talet, särskilt med införandet av 1634 års regeringsform.

Under ledning av Axel Oxenstierna etablerades en ny länsorganisation som ledde till en övergång från den äldre indelningen av Sverige baserad på landskap till en ny indelning baserad på län.

Länens indelning har i princip varit samma sedan år 1810, men det har skett några större ändringar under de senaste decennierna. Till exempel så blev Stockholms stad inkluderat i Stockholms län först år 1968. År 1997 blev Kristianstads och Malmöhus län sammanslaget till Skåne län. På ett liknande sätt blev Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och Skaraborgs län till Västra Götalands län vid årsskiftet 1998.

Det har även skett mindre gränsändringar mellan länen vid kommunreformerna 1952 och 1971, och relativt nytt exempel är när Heby kommun övergick från Västmanlands län till Uppsala län under 2007​.

Hur län bidrar till statlig och regional förvaltning

Länen spelar en viktig roll i den statliga och regionala förvaltningen i Sverige. Nedan är några av de sätt som länen bidrar på:

Tillämpning av statlig politik

Genom länsstyrelserna, som är statliga regionala myndigheter belägna i varje län, har länen en aktiv roll i att tillämpa statliga beslut på regional nivå. De ska arbeta för att nationella lagar och förordningar följs på ett korrekt sätt, och att statliga initiativ utförs effektivt över de olika regionerna i landet​.

Regional utveckling och planering

Länen ska främja ekonomisk tillväxt genom att stödja utbildningsinitiativ för att förbättra utbildningskvalitet och tillgänglighet. De ska också driva arbetet med hållbar utveckling, exempelvis inom områden som ekonomisk, social, och miljömässig hållbarhet. Länen är också involverade i planering och genomförande av infrastrukturprojekt för att förbättra grundläggande tjänster som transport och kommunikation inom regionen. Dessutom ska de stärka de näringslivet genom regional planering och samverkan mellan samhällsplanering och näringslivsutveckling. Det arbetet omfattar saker som stöd till lokala företag och främjande av innovation​.

Tillhandahållande av offentliga tjänster

Länen ansvarar för en rad offentliga tjänster inom områden som utbildning, hälso- och sjukvård, trafik och infrastruktur. De ska säkerställa att dessa tjänster tillhandahålls effektivt och jämlikt till alla invånare, oavsett var de bor inom länet.

Samordning och samarbete

Länen fungerar som samordnande enheter mellan de olika kommunerna och mellan kommunerna och staten. De ska främja samarbete och koordinering i en mängd olika frågor, hjälpa till med att säkerställa att resurser används effektivt, och bidra till att viktiga mål uppnås på både regional och nationell nivå.

Vanliga frågor om län

Vad gör en länsstyrelse?

En länsstyrelse är en statlig myndighet på regional nivå som har till uppgift att implementera statlig politik inom länets gränser. Länsstyrelserna fungerar som en länk mellan staten och kommunerna och har en viktig roll i att säkerställa att nationella mål och riktlinjer efterlevs på regional nivå.

Hur skiljer sig ett län från en kommun?

Medan ett län är en större administrativ enhet som omfattar flera kommuner, är en kommun en mindre administrativ enhet med större självstyre. Kommunerna har ansvar för en rad lokala tjänster och frågor, medan länen fokuserar mer på regional utveckling och implementering av statlig politik.

Vad är skillnaden mellan ett län och en region?

I Sverige används termen "region" för att hänvisa till en administrativ enhet som har större självstyre och ansvar inom vissa områden jämfört med ett län. Regionerna har ofta ansvar för större frågor som hälso- och sjukvård, medan länen fokuserar på att implementera statlig politik och regional utveckling.

Lär dig mer om