Skuldsaldo

<< Tillbaka till Ratsit A till Ö 

 

Vad är skuldsaldo?

Skuldsaldo anger om en person har en eller flera registrerade skulder hos Kronofogdemyndigheten. Skuldsaldot är indelat i allmänna mål och enskilda mål. Allmänna mål även kallat A-mål avser skatter och andra avgifter till staten. Enskilda mål även kallat E-mål avser skulder som uppkommit av fakturor från den privata sektorn så som mobiltelefonräkningar och kontokortsskulder.

 

Ett skuldsaldo är en tung belastning i kreditgivningssammanhang.


Anders Johansson, VD på Ratsit säger: Belastningen av en skuld hos Kronofogden gör att det kan bli mycket svårt för en person att ta ett lån, att bli beviljad ett mobilabonnemang eller att få ett hyreskontrakt.

 

Varför har jag ett skuldsaldo när jag inte har några betalningsanmärkningar?

Skuldsaldo hos KFM är ett aktuellt beloppet det vill säga det man är skyldig just nu. 
Betalningsanmärkningar mäter förmågan/viljan att betala en skuld i tid och står kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år. Betalningsanmärkningen står kvar även om man betalt sin skuld under dessa tre år. Har man alltså betalt sin skuld efter att betalningsanmärkningen blev till, står anmärkningen kvar men skuldsaldot försvinner.

 

Varför står skuldsaldot kvar även om jag betalt?

Skuldsaldot är det aktuella beloppet hos KFM och uppdateras en gång i veckan. Det kan därför vara så att skuldsaldot står kvar i upp till 7 dagar efter att man betalt sin skuld.

 

Vad innebär ett skuldsaldo i kreditgivningssammanhang?

Att vara belastad av ett skuldsaldo kan vara mycket avgörande vid kreditgivning. Skall du till exempel hyra en lägenhet eller ansöka om mobilabonnemang kan det bli avslag på ansökan på grund av att du har ett skuldsaldo.

 

Var kan jag kolla om jag har aktuellt skuldsaldo?

Kronofogdens hemsida kan du kolla om du har ett skuldsaldo registrerat. Du kan även beställa en upplysning på dig själv på Ratsits Personsök för att kontrollera om du har aktuellt skuldsaldo.

 

Lär dig mer om