Löneförhandling vid nytt jobb
Det sista steget i en rekryterings- och anställningsprocess handlar ofta om att bestämma de sista detaljerna kring lön, förmåner och arbetsvillkor.
Här är det viktigt att förstå dels exakt vad erbjudandet från arbetsgivaren innehåller, dels att du kommer ihåg att du har möjlighet att förhandla om alla dessa saker innan du skriver på kontraktet. Det är ett bra sätt att påverka din framtida inkomst och arbetsvillkor från början.
Hur själva förhandlingen går till, och vilka möjligheter du har, kan påverkas av hur arbetsgivare lägger upp processen.
Vanliga sätt att bestämma lön vid anställning
Arbetsgivaren ger löneerbjudande i jobbannonsen
Vissa företag anger en lönespann i jobbannonsen. Detta ger en indikation på vad de är villiga att betala och kan vara en startpunkt för din förhandling.
Löneerbjudande efter intervju
Efter intervjuerna kan arbetsgivaren presentera ett löneerbjudande. Det är här din förberedelse och förståelse för ditt värde på arbetsmarknaden är avgörande för att kunna navigera förhandlingen framgångsrikt.
Arbetsgivaren efterfrågar löneanspråk
Arbetsgivaren kan be dig ett ange ett löneanspråk, antingen i din ansökan, under intervjun eller efter intervjun om arbetsgivaren valt att gå vidare med din ansökan. Det är ofta det första steget av en förhandling, där arbetsgivaren antingen godtar ditt anspråk eller kommer med ett motbud.
Motbud och förhandling
Om arbetsgivaren inte kan möta ditt löneanspråk är det vanligt att de kommer med ett motbud. Eller, om du anser att arbetsgivarens erbjudande inte motsvarar dina förväntningar eller din marknadsvärdering, har du möjlighet att framföra ett motbud. Om ni inte kommer överens kan processen övergå i en förhandling.
Förberedelse för löneförhandling
Att förbereda sig inför en löneförhandling är avgörande för att uppnå bästa möjliga utfall. Nyckeln till en framgångsrik förhandling ligger i att förstå ditt värde på arbetsmarknaden. Det innebär att ha en klar uppfattning om vilken kompensation som motsvarar din erfarenhet, färdigheter och den roll du söker.
Marknadslöner
Ett bra första steg är att ta reda på genomsnittslöner inom din bransch och region. Med hjälp av Ratsits Lönestatistik kan du snabbt bilda dig en uppfattning om hur lönerna ser ut för det jobb du söker. Sök efter ett yrke och välj det som intresserar dig i resultatet. På sidan kan du hitta information som snittlöner för yrket för olika åldersgrupper och regioner.
Vad tjänar dina framtida kollegor?
För ännu mer detaljerad information kan du också undersöka andra personer inom företaget som har liknande jobb som det du söker. Ett effektivt sätt att göra detta är att använda LinkedIn för att granska deras yrkesbakgrund och kvalifikationer. Genom att jämföra deras erfarenheter och färdigheter med dina egna kan du få en bättre förståelse för var du står i förhållande till befintliga anställda. Dessutom kan du använda Lönekollen för att kolla individuella löner inom företaget. Detta kan ge dig en praktisk indikation på vilken typ av kompensation du rimligen kan begära, baserat på liknande profiler och roller inom organisationen.
Branschtrender
Det är också smart att hålla koll på arbetsmarknadstrender inom din bransch. Är det en hög efterfrågan på din kompetens? Är det vissa färdigheter som särskilt värderas? Se till att hålla dig uppdaterad med exempelvis branschrapporter för att förstå trender, såsom tillväxt och innovationer.
Du kan också utvärdera arbetsmarknadens efterfrågan genom att analysera jobbannonser och läsa rekryteringsfirmors rapporter. Det kan hjälpa dig identifiera särskilt efterfrågade specialkompetenser.
Personligt värde
Sist men inte minst bör du utvärdera ditt personliga värde. Reflektera över din unika erfarenhet och färdigheter. Har du särskilda kvalifikationer, certifieringar eller erfarenheter som gör dig särskilt värdefull för arbetsgivaren? Se till att hålla koll på relevanta kvalifikationer, så att de är nära till hands när du ska påvisa det värde du kan tillföra företaget.
Att förhandla om lön för ny tjänst eller ingångslön
Tänk på att du kan behöva hantera förhandlingen lite olika beroende på om du söker dig till en ny tjänst inom en bransch där du redan har relevant erfarenhet, eller om du ska börja inom en roll som är helt ny för dig.
Lön för ny tjänst
När vi pratar om lön för ny tjänst menar vi den lönenivå som förhandlas fram när en person byter jobb. Detta antingen inom samma bransch eller till samma roll i en ny bransch, och ofta till en liknande eller högre position. Personer i denna situation har vanligtvis relevant erfarenhet och kan förhandla utifrån deras etablerade karriär och bevisade kompetenser.
I det här fallet är det viktigt att betona dina unika erfarenheter och färdigheter som är direkt relevanta för den nya rollen. Du kan använda tidigare arbetsframgångar som en grund för löneanspråk och kan vara förberedd på att förhandla om en lön som reflekterar den värdefulla roll och bidrag som du kommer att ge till företaget.
En annan fördel du kan ha är din tidigare eller nuvarande lön. Det du redan tjänar eller har tjänat för en liknande roll kan vara ett starkt argument för att få ett bättre erbjudande vid nyanställning. Det nya företaget får en konkret siffra på hur andra har värderat dina kompetenser, vilket kan motivera dem att höja löneförslaget för att motivera dig att byta jobb.
Ingångslön
Om du å andra sidan börjar din karriär inom ett nytt yrke eller direkt efter utbildning kommer löneförhandlingen handla om att fastställa din ingångslön. I detta fall är förhandlingsutrymmet ofta mer begränsat eftersom du kanske inte har specifik branscherfarenhet som motiverar ditt värde för företaget. Detta gör att lönen ofta baseras på grundläggande kvalifikationer och branschstandarder.
Om du ska förhandla om en ingångslön är det viktigt att du fokuserar på din potential och hur din utbildning, relevanta praktik eller erfarenhet från andra jobb kan vara till nytta från start. Det är också viktigt att diskutera möjligheter för professionell utveckling och hur detta kan påverka framtida löneutveckling, samt att vara realistisk med löneanspråk men se till att de återspeglar branschstandarder och utbildningsnivå.
Genom att förstå dessa nyanser kan du effektivare anpassa din löneförhandlingsstrategi efter den specifika situationen, vilket ökar chansen för en framgångsrik förhandling.
Att använda andra jobberbjudanden som argument
Om du aktivt söker jobb kan det vara så att du har mer än ett erbjudande att välja mellan. Det kan vara ett smart verktyg för att argumentera för en högre lön, så länge du framför det på rätt sätt.
När du nämner andra jobberbjudanden, gör det på ett sätt som framhäver din entusiasm för positionen du förhandlar om, snarare än att det låter som ett hot. Kommunicera tydligt att du är mycket intresserad av rollen och företaget, men att du också vill se till att din kompensation speglar ditt värde baserat på marknadsnormerna och de andra erbjudandena du har fått.
Använd erbjudandet som jämförelse - inte ultimatum
Det är viktigt att använda andra jobberbjudanden som en referenspunkt för vad marknaden värderar din kompetens till, inte som ett ultimatum. Detta visar att du är medveten om ditt marknadsvärde, men är fortfarande öppen för dialog. Se också till att vara ärlig om de erbjudanden du har fått, utan att överdriva. Om du blir ombedd att visa bevis, var beredd att dela detaljer på ett sätt som är lämpligt och professionellt. Transparens bygger förtroende och kan stärka din position i förhandlingen.
Hantera löneförslag och motbud
Det är viktigt att du tar dig tid att överväga erbjudandet. Ta inte omedelbara beslut. Be om tid att överväga erbjudandet och granska det i detalj. Kom också ihåg att ta hänsyn till andra förmåner och arbetsvillkor som kan påverka det totala värdet av erbjudandet, exempelvis storleken på friskvårdsbidrag, antal semesterdagar, flexibla arbetstider och möjlighet till bonus.
Utvärdera erbjudandet mot dina förväntningar. Om det inte är acceptabelt är det dags att formulera ett motbud.
Strategier för att ge motbud och fortsätta förhandlingen
Om du inte är helt nöjd med erbjudandet ska du göra ett motbud. Det är viktigt att du är tydlig och respektfull, och visar exakt hur du har kommit fram till lönen du önskar och varför du anser att det är rimligt.
Motbudet blir extra starkt om du kan använda fakta som stöd. Hänvisa till datan från dina förberedelser och eventuellt din tidigare / nuvarande lön för att stärka ditt motbud. Till exempel, om löneförslaget är lägre än genomsnittet för liknande roller i din region, använd detta som en del av din argumentation.
När du lägger ett motbud, kom ihåg att vara öppen för diskussion. Förhandlingen bör vara en dialog snarare än en konfrontation. Var öppen för att lyssna på arbetsgivarens perspektiv och att hitta en väg som fungerar för båda parter. Se också till att vara flexibel. Om det inte finns utrymme för högre lön, överväg att förhandla om andra förmåner som flexibla arbetstider, möjlighet till fortbildning eller bonusar.
Relaterad läsning: Löneanspråk - Vad är ett rimligt löneanspråk?
Vanliga frågor
Vad ska man tänka på innan man börjar en löneförhandling för ett nytt jobb?
Innan du börjar en löneförhandling för ett nytt jobb är det viktigt att göra research. Förstå ditt värde på arbetsmarknaden genom att jämföra löner inom din bransch och region. Ha en tydlig bild av dina färdigheter, erfarenheter och hur de matchar med jobbets krav. Var även beredd att förhandla om andra aspekter än bara lönen, som arbetsvillkor och förmåner.
Vilka är de bästa taktikerna för att framföra ett motbud under en löneförhandling?
När du framför ett motbud, var tydlig och artikulera varför du förtjänar högre lön, baserat på din erfarenhet, kompetens och marknadsvärdet för din roll. Var respektfull men bestämd, och öppen för vidare diskussion. Om möjligt, kom med ett motbud som är rimligt men lämnar utrymme för kompromiss.
Hur skiljer sig löneförhandling för en ingångslön jämfört med en högre tjänst?
Löneförhandling för en ingångslön tenderar att ha mindre förhandlingsutrymme eftersom den ofta baseras på branschstandarder för nybörjarpositioner. För en högre tjänst, där du har mer erfarenhet och specifika färdigheter, finns det vanligtvis större utrymme att förhandla, både gällande lön och andra förmåner. I båda fallen är det viktigt att ha en bra förståelse för marknadsvärdet och att kunna motivera ditt löneanspråk.