Ta reda på mer om våra kända svenska skådespelare

Världsberömda svenska skådespelare

Våra svenska skådespelare och skådespelerskor har fått sig ett rejält uppsving internationellt de senaste åren tack vare namn som Noomi Rapace, Alicia Vikander och Alexander Skarsgård.

Dessa unga skådespelare har tagit plats i Hollywood på ett sätt vi inte lyckats göra på länge, och många anser nu Sverige vara ett land att räkna med när det kommer till skådespelarinsatser.

 

Sverige har lång filmtradition

Men det var knappast brist på svenska skådespelare dessförinnan. Tvärtom har vi en lång tradition av filmskapande, och många är de kända svenska skådespelare som underhållit oss under åren och som fått oss att känna glädje och sorg, ilska och frustration, nyfikenhet och förundran.

Vem minns till exempel inte Nina Gunkes insats i “Tomten är far till alla barnen”? Eller Maria Kulle i “Fyra nyanser av brunt”? För att inte nämna Göran Ragnerstam och hans “välj-och-vraka”-urval av filmer.

Förresten, visste du att “Sällskapsresan” från 1980 är den mest sedda filmen på bio i Sverige, tätt följd av “Att angöra en brygga”? Eller att Ingrid Bergman under sin karriär vann hela tre Oscarsstatyetter?

 

Solsidan både som film och tv-serie

Serien Solsidan har blivit mycket populär och har setts av miljoner tittare. Skådespelarna som spelar Mickan, Fredde, Alex och Ove har nått nya höjder i populäritet. Under 2018 kom filmen Solsidan och där ser vi förutom alla Solsidan-skådespelare också flera kändisar som spelar sig själva som till exempel Annie Lööf och Bathina Philipsson


Lista över kända svenska skådespelare

 


Du kanske även är intresserad av