7 645 358 deklarationer är uppdaterade - Lönekolla vem du vill

13 tips till när du lägger fram ditt löneanspråk

Det är många som tycker det känns svårt och obekvämt att framföra löneanspråk. Men det är ett väldigt viktigt steg i anställningsprocessen som kan ha stor påverkan på din ekonomi, din karriär och hur väl du kommer trivas på den nya arbetsplatsen. Här har vi samlat 13 av våra bäst tipsen inför löneanspråket, så att du kan öka chanserna för ett löneerbjudande som speglar ditt verkliga värde.

1. Förstå lönenivåerna för ditt yrke

Investera tid i att förstå din bransch, rollens genomsnittslön, och var du står i jämförelse. Ratsit Lönestatistik erbjuder värdefull insikt i lönenivåer över olika sektorer och regioner i Sverige, vilket ger dig en stark utgångspunkt. Denna förståelse är inte bara kritisk för att sätta realistiska mål men också för att kunna argumentera för ditt värde baserat på marknadsstandarder.

2. Värdera din erfarenhet och kompetens

En självsäker presentation av ditt värde är avgörande. Reflektera över din unika erfarenhet, färdigheter och de specifika bidragen som du kan erbjuda företaget. Om du har specialkompetens eller certifikat som skiljer dig från mängden, se till att dessa lyfts fram. Det är dessa unika attribut som kan motivera en högre lönenivå än genomsnittet för din position.

Mer tips om hur du kan värdera din kompetens här: Vad är ett rimligt löneanspråk?

3. Ta reda på lönespannet inom företaget

Genomsnittslöner och branschstandarder ger ett bra riktmärke för ditt löneanspråk. Men den mest detaljerade informationen får du av att kolla upp vad företaget redan betalar personer i liknande roller som den du söker.

Med hjälp av Lönekollen kan du kolla upp vad dina framtida kollegor tjänar – helt anonymt – och använda det som utgångspunkt i ditt eget löneanspråk. Du kan hitta andra personer som arbetar på företaget via deras webbplats eller på Linkedin. Sök sedan på personens namn, adress eller telefonnummer på Ratsit och välj Se lön direkt för att köpa lönekollen och se lön direkt på skärmen.

4. Ha realistiska förväntningar

Det är viktigt att ditt löneanspråk är rimligt. Ditt anspråk bör informeras av en kombination av din insamlade fakta, din personliga värdering, och din förståelse för företagets ekonomiska situation. Detta visar att du är informerad och rimlig i dina förväntningar.

5. Förbered dina argument

Din förmåga att övertyga beror starkt på hur väl du kan presentera dina argument. Se till att motivera ditt anspråk med det värde som du kan erbjuda företaget. Detta ger vikt till ditt argument och visar din förståelse för företagets mål och utmaningar.

Läs mer om hur du kan argumentera för ditt löneanspråk här: Motivera ditt löneanspråk - Argument och exempel

6. Öva på din presentation

Din presentation blir bättre med övning. Genom att öva på hur du formulerar och argumenterar ditt löneanspråk kan du minska nervositeten och öka din självsäkerhet. Feedback från vänner eller familj kan ge värdefulla insikter i hur ditt budskap uppfattas och hur det kan förbättras.

7. Var öppen för alternativ

Ibland kan inte företag möta ditt lönekrav fullt ut på grund av budgetbegränsningar eller andra skäl. I dessa fall, var öppen för att diskutera andra former av kompensation. Det kan inkludera förmåner som flexibel arbetstid, bonusmöjligheter, eller professionell utveckling. Dessa alternativ kan ibland vara lika värdefulla som en direkt löneförhöjning.

8. Använd tystnad som ett verktyg

Tystnad kan vara oerhört kraftfullt i en förhandling. Efter att ha framfört ditt löneanspråk, ge den andra parten utrymme att svara utan att känna dig tvungen att fylla varje paus med prat. Detta kan ge dem tid att noggrant överväga din begäran och kanske till och med leda till ett bättre erbjudande än du förväntade dig.

9. Var beredd på motstånd

Förvänta dig viss pushback och var redo att ge rationella, välgrundade svar på eventuella invändningar. Att visa att du är förberedd att diskutera och möta dessa invändningar visar på professionalism och självsäkerhet.

10. Ha en backup-plan

Även om du hoppas på det bästa, är det viktigt att ha en plan för hur du ska hantera ett negativt svar. Det kan innebära att acceptera erbjudandet med förbehåll för framtida omprövning eller till och med börja utforska nya jobbmöjligheter. Att ha en plan B minskar trycket och ger dig fler alternativ.

Om ditt första löneanspråk blir avslaget, försök förstå arbetsgivarens perspektiv och orsakerna bakom beslutet. Fråga om möjligheten till en översyn i framtiden och vad som krävs från din sida för att nå dit. Var också öppen för att diskutera andra former av kompensation som kan vara till nytta för dig.

11. Dokumentera allt

När du väl har kommit överens om en lön eller andra förmåner, se till att få detta dokumenterat i ditt anställningsavtal. Detta säkerställer att det inte finns några missförstånd framöver och ger dig en fast grund att stå på om något ifrågasätts.

12. Reflektera över processen

Efter förhandlingen, ta tid att reflektera över vad som gick bra och vad som kunde ha gjorts bättre. Denna självreflektion är värdefull för personlig och professionell utveckling och förbereder dig för framtida förhandlingar.

13. Tänk långsiktigt

Se varje löneförhandling som ett steg i din karriär. Varje erfarenhet, oavsett utfall, är en möjlighet till lärande och tillväxt som förbereder dig för framtida framgångar.