Hitta Idol-deltagare från de senaste åren

Idol

Idol är en svensk musiktalangstävling som sänds i TV4. Programmet gick en lång period mellan 2004-2011, för att sedan ta en kort paus och återupptas igen 2013.

Programmet går ut på att amatörsångare tar sig igenom olika deltävlingar: först en auditionturné där juryn besöker olika städer i hopp om att hitta talanger.

Sedan kommer en slutaudition där de som kvalificerat sig från de olika städerna slåss om att ta sig vidare. Juryn är hittills ensamma bedömare. Nu följer kvalveckan, där deltagarna uppträder live och under vilken tittarna röstar vidare de personer de föredrar.

När tio till tolv tävlingsdeltagare klarat sig igenom kvalveckan kommer veckofinalerna, som alla har olika teman eller fokuserar på diverse utmaningar.

Deltagarna framför sina covers, juryn delar med sig av sina åsikter och tittarna bestämmer vilka som ska stanna och vem som åker ut. Detta fortgår till dess att en ensam vinnare står kvar.

Idol bygger på det brittiska programmet Idols, som från början hette Pop Idols och som sändes första gången 2001. Programmets upphovsman, Simon Fuller, har en lång meritlista och har utöver Idol också skapat So you think you can dance. Dessutom har han varit manager åt bland annat David och Victoria Beckham, Annie Lennox och Spice Girls.

 

Alla deltagare i Idol genom åren

 

Vad tjänar personerna i listan?

Genom Lönekollen kan du, helt anonymt, se lön, inkomst och anmärkningar. Klicka på personen du är intresserad av och köp Lönekollen.

Vad tjänar personerna i listan?

Genom Lönekollen kan du, helt anonymt, se lön, inkomst och anmärkningar. Klicka på personen du är intresserad av och köp Lönekollen.

Idol 2022

Med många nyheter återvänder Idol även i år. Man har t ex haft möjlighet att skicka in sin auditionfilm på TikTok och man skall ha flera överraskningsmoment. Pär Lernström är programledare och juryn består av Anders BaggeKishti Tomita, Alexander Kronlund och Katia Mosally. Den 25 november hålls  Idolfinalen i Tele2 Arena i Stockholm. 

 

Deltagare i Idol 2022


 

Idol 2021

Ny jurymedlem

Inför Idol 2021 har Nikki Amini lämnat sin plats i juryn och en ny medlem har presenterats. Det är Katia Mosally som har arbetat med stora stjärnor som Lady Gaga och Katy Perry som tar över jurystolen. Katia jobbar på skivbolag i Los Angeles och är uppvuxen i Alvik utanför Stockholm. 

I övrigt består juryn i år av Alexander Kronlund, Anders Bagge och Kishti Tomita. Vi får se ett nytt tillskott i form av Anis Don Demina som kommer att tillsammans med Pär Lärnström leda finalerna på fredagar. 

 

Nya inslag

Enligt TV4 är säsong 2021 av Idol som förut men med många nya inslag. Ett nytt inslag är Idolraketen där man kan skicka in digitala auditions i samband med premiären. På grund av pandemin har all audition genomförts digitalt och endast utvalda sökande har fått träffa juryn. 

 

Deltagare i Idol 2021

 

Vinnare av Idol 2021


Idol 2020

Annorlunda uttagning

Idol är tillbaka om än i lite annorlunda skepnad på grund av pandemin. Den första uttagningen har skett på ett annat sätt i år och man har fått skicka in sina bidrag istället för att komma personligen. Detta för att inte samla så stort antal människor som Idol uttagningar brukar göra. 

 

Jury och programledare

Per Lernström är programledare och börjar bli lite av en veteran i dessa sammanhang. Även juryn är en favorit i repris med Kishti Tomita, Nikki Amini, Alexander Kronlund och Anders Bagge

 

Deltagare i Idol 2020

 

Vinnare av Idol 2020

 

 


Idol 2019

Det omtyckta TV-programmet Idol startade den 19 augusti 2019 och återkom med kända namn i juryn. 

Juryn 2019 bestod av Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Nikki Amini och Anders Bagge

Programledare är Pär Lernström

 

Deltagare i Idol 2019

 

Vinnare av Idol 2019


 Idol 2018

Idol 2018 var den fjortonde säsongen i ordningen. Varje fredag ställde sig deltagarna på scen och framförde låtar i teman som svenska hits, duetter och fredagsparty. 2017 års vinnare, Chris Kläfford, gästade en av fredagsfinalerna där han framförde sin låt What Happened To Us

 

Deltagare i Idol 2018

 

Vinnare av Idol 2018

 


Idol 2017

2017 års upplaga av Idol blev den trettonde i ordningen. Mycket av snacket under säsongen handlade om Chris Kläfford, som också vann hela tävlingen. Bland annat sa han att han eventuellt skulle komma att lämna Idol om hans sambo, som hade en tuff period, behövde honom. Hans tolkning av John Lennons "Imagine" har i dagsläget över tre miljoner visningar på YouTube.

 

Deltagare i Idol 2017

 

Vinnare av Idol 2017

 


Idol 2016

Den tolfte säsongen av Idol kom att handla mycket om de låga lönerna och bristen på kollektivavtal för deltagarna. Musikerförbundet gick ut med strejkvarsel, varpå produktionsbolaget Fremantlemedia hävdade att det var olagligt och hotade med att deltagare som strejkade skulle tvingas lämna programmet. I slutändan kom båda parter överens och strejken avblåstes i sista stund.

 

Deltagare i Idol 2016

 

Vinnare av Idol 2016

 


Idol 2015

I den elfte upplagan av Idol tävlade för första gången tre deltagare mot varandra i finalen, istället för de vanliga två finalisterna. Det var också sista säsongen som Alexander Bard, Laila Bagge och Anders Bagge var med i juryn. Intresset kring tävlingen var därför stort, och hela 1 690 000 tittare såg finalen.

 

Deltagare i Idol 2015

 

Vinnare av Idol 2015

 


Idol 2014

Detta år firade Idol 10-årsjubileum, något man uppmärksammade genom att bland annat låta originaljuryn, Daniel Breitholtz, Claes af Geijerstam, Peter Swartling och Kishti Tomita, välja ut varsitt wildcard som gick direkt till kvalveckan utan att behöva ta sig igenom slutaudition. Det var också första gången som semifinalen bestod av endast kvinnor.

 

Deltagare i Idol 2014

 

Vinnare av Idol 2014

 


Du kanske även är intresserad av