Lönesamtal med dialogmodellen – Vad är dialogmodellen?
Dialogmodellen fokuserar på en öppen och transparent lönesättningsprocess där båda parter, chefen och medarbetaren, deltar aktivt. Den skiljer sig från traditionella metoder genom att chefen presenterar ett löneförslag baserat på en tydlig bedömning av medarbetarens prestationer och måluppfyllelse direkt under samtalet. Enkelt förklarat så är dialogmodellen det format som man oftast menar när man pratar om lönesamtal mellan en anställd och dess chef.
Dialogmodellen modell underlättar för medarbetaren att direkt förstå och diskutera löneförslagets grund, vilket bidrar till en mer rättvis och insiktsfull lönesättningsprocess.
Vad dialogmodellen inte är
Dialogmodellen är inte en ensidig process där bara chefen bestämmer lönen utan medarbetarens input eller förståelse för hur bedömningen görs. Den är inte heller en strikt formell förhandling där parterna sitter med motstridiga mål. Dialogmodellen undviker att reducera lönesamtal till enbart siffror och prestationer utan ser till hela bilden av medarbetarens bidrag till organisationen. Det handlar alltså inte om att vinna över den andra parten, utan att nå fram till en gemensam förståelse och överenskommelse.
Skillnaden mellan dialogmodellen och andra förhandlingsmodeller
Dialogmodellen och den traditionella förhandlingsmodellen skiljer sig åt i hur de närmar sig lönesättning.
Dialogmodellen betonar direkt kommunikation mellan chef och medarbetare där båda parter diskuterar. Målet är att man ska komma fram till lönen genom ett samtal baserat på bedömningssamtal och lönekriterier.
Traditionell förhandling innebär oftast att lönesättningen sker genom förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket, där den anställdas lön blir ett resultat av dessa förhandlingar. I dialogmodellen är medarbetarens feedback och synpunkter direkt involverade i lönesättningsprocessen, vilket skiljer sig från den mer indirekta processen i traditionella förhandlingar.