7 645 358 deklarationer är uppdaterade - Lönekolla vem du vill

Löneförhandling när man är gravid – så ska du tänka

Att förhandla om sin lön är en viktig del av yrkeslivet. Det kan dock upplevas som utmanande när förhandlingen infaller under en graviditet. En graviditet kan innebära osäkerhet när det kommer till karriär och ekonomi.

Därför är det viktigt att förstå hur man kan närma sig en löneförhandling när man väntar barn, för att säkerställa att man fortsätter att växa i sin karriär och får den ersättning man förtjänar.

Förstå dina rättigheter och lagstadgade skydd

I Sverige är arbetstagares rättigheter väl skyddade genom lagar som är särskilt utformade för att stödja gravida kvinnor i deras professionella liv.

Föräldraledighetslagen är en av de mest centrala lagarna i detta sammanhang. Den ger dig rätt att vara ledig från ditt arbete för att ta hand om ditt barn, och det är en rättighet som skyddas oavsett ditt yrke eller din position. Det innebär att du har möjlighet att ta ut föräldraledighet sammanhängande eller fördelat över flera tillfällen. Viktigt att notera är att föräldraledigheten inte bara är till för den som föder barnet utan även för den andra föräldern, vilket understryker lagens jämställdhetsperspektiv.

Ett annat viktigt skydd är diskrimineringsförbudet som är tydligt reglerat i diskrimineringslagen. Denna lag förbjuder all form av diskriminering på arbetsplatsen – och det inkluderar diskriminering på grund av graviditet. Det betyder att en arbetsgivare inte får ge dig sämre förutsättningar eller villkor i samband med din anställning enbart på grund av att du är gravid. Detta skydd sträcker sig även till löneförhandlingar, där det är olagligt för arbetsgivaren att låta graviditeten påverka din lönesättning.

Det är väldigt viktigt att förstå dessa rättigheter. Det ger dig inte bara en juridisk grund att stå på, utan också en större självsäkerhet i förhandlingen. Genom att ha klart för dig vad lagen säger om graviditet och arbetsförhållanden kan du säkerställa att du inte missgynnas. Detta gäller även för förhandlingar om löneökningar, bonusar och andra förmåner som kan påverkas av din förväntade frånvaro.

Strategier för löneförhandling under graviditeten

Graviditet ska inte vara ett hinder för att lyckas med din löneförhandling. Tack vare föräldraledighetslagen och diskrimineringslagen har du ett juridiskt skydd mot att påverkas negativt av en graviditet.

Förberedelserna och processen bör alltså inte skilja sig från en löneförhandling under vanliga omständigheter, alltså:

  • Förbered dig genom att ta reda på snittlöner för ditt yrke och din region

  • Dokumentera insatser, prestationer och det värde du tillför företaget

  • Sätt ett realistiskt önskemål för din löneutveckling

  • Öva på din presentation

  • Håll en professionell ton och håll dig till sakfrågan

  • Var beredd att diskutera en utvecklingsplan eller andra förmåner om en ökad lön inte är möjligt

För mer generella tips om hur du bäst förbereder dig för en löneförhandling, läs mer här:

Så kan din graviditet påverka din förhandling

Det enda som borde skilja sig är att du behöver kommunicera runt, och planera för din föräldraledighet på ett professionellt sätt. Tyvärr kan du dock ändå stöta på motfrågor, fördomar och diskriminering som kan utgöra hinder för ett rättvist lönesamtal. Mer om detta nedan.

Motfrågor, fördomar och diskriminering

Det är viktigt att komma ihåg att din kompetens och dina bidrag till företaget är oberoende av din graviditet och ditt kommande föräldraskap. Att förbereda sig noggrant, vara professionell och känna till sina rättigheter är nyckeln till framgångsrika löneförhandlingar. Om du stöter på fördomar eller diskriminering, kom ihåg att det finns lagar och resurser som skyddar dina rättigheter.

Om du känner att dessa fördomar påverkar löneförhandlingen, se till att bemöta dem direkt och professionellt. Påminn din arbetsgivare om dina rättigheter, dina tidigare prestationer och ditt fortsatta engagemang för företaget.

Känn till dina rättigheter

Svensk lag skyddar mot diskriminering på grund av graviditet eller föräldraledighet, vilket betyder att dessa faktorer inte ska påverka beslut om din löneutveckling. Din begäran om löneökning bör vara förankrad i dina tidigare prestationer och bidrag till företaget, och inte påverkas av din personliga situation.

Skulle förslaget om att skjuta upp löneförhandlingarna till efter din föräldraledighet komma upp, är det lämpligt att understryka att lagstiftningen skyddar din rätt till löneutveckling baserad på dina prestationer, oavsett framtida ledighet.

Om du upplever diskriminering

  1. Dokumentera allt
    Håll noggrann dokumentation över alla samtal och interaktioner som kan tyda på diskriminering.

  2. Sök stöd
    Kontakta ditt fackförbund eller en juridisk rådgivare som kan ge dig råd och stödja dig i processen.

  3. Använd interna kanaler
    Ta upp dina bekymmer med HR eller en högre chef om du känner dig diskriminerad. Många företag har riktlinjer och procedurer för att hantera sådana frågor.

  4. Extern hjälp
    Om problemet kvarstår, överväg att ta det vidare till externa instanser som Diskrimineringsombudsmannen.

Kommunicera om och planera för föräldraledighet

Var öppen med din arbetsgivare om din graviditet så snart det känns lämpligt. Det är viktigt att företaget från möjlighet att förbereda sig på din frånvaro. Diskutera dina planer för föräldraledighet och återkomst till arbetet, och hur du ser att detta kan hanteras på bästa sätt för både dig och företaget.

Om du hanterar det på ett professionellt sätt kan det också vara en styrka att lyfta i förhandlingen. Du kan visa på att du är organiserad och kan planera och förbereda inför en längre ledighet utan negativ påverkan på företaget.

Planering för föräldraledighet

Med tanke på din föräldraledighet, börja planera för din frånvaro. Se till att din överlämning av arbetsuppgifter är grundlig, så att ditt team kan hantera dina uppgifter effektivt i din frånvaro.

Plan för återkomst

Diskutera och planera för din återgång till arbetet. Det kan inkludera diskussioner om flexibla arbetstider, deltidstjänst eller anpassade arbetsuppgifter i början för att underlätta övergången tillbaka till arbetslivet.

Vanliga frågor