4 068 927 deklarationer är uppdaterade - Lönekolla vem du vill

Strategier för att begära löneförhandling

Att veta hur och när det är lämpligt att begära en löneförhandling kan vara avgörande för utfallet. Timing är allt, och förståelse för företagets interna processer, företagets framgångar och dina egna prestationer kan vara nyckeln till att uppnå det du önskar. Hur du sedan efterfrågar en förhandling eller löneöversyn kommer också påverka vilket svar du får.

Här går vi igenom viktiga saker att tänka på kring hur och när du bäst pratar om din lön med din arbetsgivare.

Förstå företagets löneöversyns- och budgetprocesser

För att öka dina chanser till en framgångsrik löneförhandling, börja med att ta reda på hur och när ditt företag genomför sina löneöversyner och hur dess budgetprocesser ser ut.

Många företag har fasta perioder under året när de utvärderar anställdas prestationer och gör justeringar i löner. Om arbetsgivaren exempelvis har årliga lönesamtal med sina anställda behöver du oftast inte begära någon löneförhandling – du kan helt enkelt fråga din chef när det är dags för just erat samtal. Om din arbetsgivare inte har årliga lönesamtal, eller om du känner att du vill ha en förhandling utanför de schemalagda, är det desto viktigare att ha bra timing.

Löneöversyn och budget kan exempelvis sättas i samband med budgetårets början eller slut, eller kanske i anslutning till finansårets avslutning. Att exempelvis lägga fram en begäran precis innan budgeten är fastställd kan ge din chef eller HR-avdelning större flexibilitet att möta ditt anspråk. Om du däremot väntar tills budgeten är låst, kan det bli svårare att få igenom en löneförhöjning på grund av begränsade ekonomiska ramar.

Be om förhandling när företaget visar positiva resultat

Det är alltid en bra idé att hålla koll på hur det går för företaget du jobbar på. Om företaget nyligen har rapporterat starka resultat, utvidgningar eller andra framgångar, kan det vara ett utmärkt tillfälle att framföra en begäran om löneförhandling. Detta eftersom företagets ledning sannolikt är mer benägen att investera i sina anställda och belöna de som bidrar till företagets framgång.

Be om förhandling i samband med personliga framgångar

Om du nyligen har slutfört ett stort projekt, överträffat dina mål eller på annat sätt bidragit till företagets framgång, är det ett utmärkt tillfälle att begära en löneförhandling. Dina prestationer är färska i minnet hos din chef och det ger dig en stark position att argumentera för varför din löneförhöjning är förtjänad.

Förberedelser innan du ber om löneförhandling

Innan du närmar dig din chef med en begäran om löneförhandling är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. En väl genomtänkt strategi ökar dina chanser att få igenom dina önskemål. En god förberedelse omfattar bland annat att samla relevant information och dokumentera dina bidrag till företaget.

Använd Ratsit Lönestatistik och Lönekollen för lönedata

Att ha en klar bild av hur din nuvarande lön står sig jämfört med marknaden är avgörande. Ratsit Lönestatistik ger dig tillgång till uppdaterad och detaljerad information om genomsnittslöner för olika yrken och branscher i hela Sverige. Detta gör det möjligt för dig att lägga ditt anspråk inom ramen för realistiska och rättvisa marknadsvärden.

Genom att navigera till Ratsit Lönestatistik kan du söka fram uppdaterad statistik för just din roll och hitta snittlöner för din specifika region. Detta ger dig en stadig grund för att argumentera för din löneförhöjning, baserat på objektiva data snarare än subjektiva känslor. Det stärker din position genom att visa att din begäran inte bara handlar om personlig vinning, utan om rättvis ersättning enligt marknadens standard.

Om du behöver ännu mer detaljerad data kan du använda dig av Lönekollen. Finns det andra inom företaget som har samma roll som du? Via Lönekollen kan du kolla upp vad dina kollegor tjänar – helt anonymt. På så sätt kan du snabbt och enkelt utvärdera om din lön ligger i linje med andra på företaget och om du förtjänar en justering. Det går också lika enkelt att kolla upp vad branschkollegor i liknande roller på andra företag tjänar, och basera din argumentation på det.

Dokumentera dina prestationer och hur de bidragit till företagets mål

Innan du begär en löneförhandling är det klokt att noggrant dokumentera dina prestationer och framhålla hur du har bidragit till företagets mål. Detta kan inkludera slutförda projekt, överträffade försäljningsmål, effektiviseringsinitiativ som du har lett, eller andra mätbara framgångar som du har uppnått under din tid i företaget. Att förbereda en detaljerad lista över dina bidrag, komplett med kvantifierbara resultat, ger tyngd åt din begäran om löneförhandling.

För varje prestation, försök att koppla den till ett specifikt värde eller resultat för företaget, såsom ökad försäljning, kostnadsbesparingar, eller förbättrad kundnöjdhet. Detta visar inte bara ditt värde som anställd utan också din förståelse för hur ditt arbete bidrar till företagets större mål och framgång.

För mer tips om hur du kan förbereda dig, läs mer här: 4 saker att tänka på inför din nästa löneförhandling

Hur gör jag för att begära löneförhandling?

När du har förberett dig väl och känner att tiden är rätt är nästa steg att överväga hur du lägga fram din begäran.

Här är några exempel på hur du kan göra, antingen via e-post eller i personligt möte.

Via e-post

Var respektfull och tillmötesgående

För att inleda förhandlingsprocessen på ett positivt sätt är det bra om du kan börja med att uttrycka din uppskattning för möjligheterna du fått och de erfarenheter du samlat på dig i din roll.

Var tydlig

Ange syftet med ditt meddelande tidigt, gärna direkt i ämnesraden. Redan i första eller andra meningen bör du också klargöra att du önskar diskutera din lön, och helst framföra en eller flera motiveringar till detta.

Var specifik

Se till att också ange en eller flera mötestider direkt i meddelandet.

I personligt möte

Om du har regelbundna möten med din chef är kan du framföra din begäran i samband med detta. Precis som via e-post är det viktigt att vara tydlig, och lägga fram att du önskar boka en tid för en löneförhandling.

Här kan det också vara gynnsamt att redan i samband med begäran lägga fram en motivering till varför du önskar löneförhandling just nu, särskilt om förfrågan sker utanför företagets normala lönerevisionsprocesser.

Var redo att lyssna

Förbered dig på att lyssna på din chefs synpunkter och feedback. Dessa kan ge ytterligare insikt i din egen position och dina framtida möjligheter.

Var professionell och respektfull

Oavsett utfallet, är det viktigt att hålla en hög professionell nivå och visa respekt för din chefs tid och position.

Hantera svaret

När du väl har framfört din begäran om löneförhandling är det dags att förbereda dig för svaret. Oavsett om svaret är ja, nej, eller något mer obestämt, är det viktigt att hantera situationen professionellt och strategiskt. Här är några råd för hur du kan navigera i dessa olika scenarier.

Vid ett ja

Om din begäran godkänns, se till att boka in en lämplig tid för förhandlingen, och att komma väl förberedd till mötet.

Se till att formulera starka argument och följ vår mall för lönesamtal för att få ut så mycket som möjligt av förhandlingen.

Vid ett nej

Om svaret är nej, fråga om möjligheten att få feedback på varför din begäran inte kunde tillgodoses. Detta kan ge värdefull insikt i vad du kan förbättra eller fokusera på för framtiden. Fråga även om det finns möjlighet att återbesöka frågan vid en senare tidpunkt, och i så fall när det är lämpligt.

Vid ett "vi får se"

Ibland kan ett beslut behöva skjutas upp på grund av osäkerhet i budgeten eller andra faktorer. I dessa fall är det viktigt att få en tydlig uppfattning om när och hur beslutet kommer att omprövas. Be om regelbundna uppdateringar och sätt upp en specifik tidpunkt för att återbesöka diskussionen.

Nästa steg: Planera din karriär oavsett utfall

Oavsett svaret på din begäran är det viktigt att bibehålla professionalism. Din reaktion kan påverka din fortsatta relation med din arbetsgivare och dina framtida karriärmöjligheter inom företaget.

  1. Fortsätt att prestera
    Oavsett utfallet, fortsätt att visa ditt engagemang och din professionalism genom att prestera på högsta nivå. Detta bygger ditt rykte och kan stärka din position för framtida förhandlingar.

  2. Utveckla din karriärplan
    Använd erfarenheten som en möjlighet att utvärdera din nuvarande karriärplan och anpassa den efter dina mål och den feedback du fått. Det kan innebära att söka nya möjligheter, antingen inom nuvarande arbetsplats eller externt, eller att fokusera på att utveckla specifika färdigheter.

  3. Nätverka och utbilda dig
    Oavsett var du befinner dig i din karriär, är det alltid värdefullt att bygga och underhålla professionella nätverk samt att fortsätta din professionella utveckling genom kurser och certifieringar. Detta förbättrar inte bara dina karriärmöjligheter utan ökar även ditt värde som anställd.

Vanliga frågor