Kan jag vänta mig löneförhöjning första året?

Det korta svaret är: kanske!

Det långa svaret är lite mer komplicerat. Det är vanligt att en lönerevision sker årligen för de flesta anställda i de flesta yrken. Men det finns flera saker att utvärdera för att ta reda på både vad som är möjligt och vad som är rimligt för just dig.

Det kan kännas obekvämt att begära löneförhöjning redan det första året. Men samtidigt erbjuder den första löneförhandlingen möjligheten att lägga en stark grund för framtida löneförhöjningar din fortsatta karriär.

Här går vi igenom vad du behöver veta och hur du kan tänka kring din löneutveckling efter första året på jobbet.

Ta reda på företagets lönepolicy

Det första du måste göra är att lära dig vilka villkor som gäller för löneförhandling och lönerevision på just din arbetsplats. Kontrollera ditt anställningsavtal, interna dokument (som exempelvis en personalhandbok) eller fråga HR eller lönekontor om detaljer. Detta borde snabbt ge dig en bild av vad du kan förvänta dig.

Det kan exempelvis vara så att företaget har en schemalagd årlig lönerevision, men att du måste ha varit anställd ett helt år innan du omfattas av den. Har du exempelvis arbetat 8 månader när lönerevisionen genomförs så har du inte rätt till löneförhöjning första året, utan måste vänta på nästa revisionsperiod. Ett annat exempel är om ditt företag har prestationsbaserad ersättning. Då kanske dina insatser under första året kan räcka för att motivera en löneförhöjning.

Utvärdera ditt första år på jobbet

Efter ett år på ditt nya jobb bör du ha en god uppfattning av vad ditt arbete faktiskt innebär. Du borde veta exakt vilka dina arbetsuppgifter och ansvarsområden är. Med den kunskapen kan du utvärdera hur ditt faktiska arbete jämför sig mot tjänsten du anställdes till.

Har du fått fler arbetsuppgifter än vad du räknade med? Har du fått utökat ansvar under tiden sedan du anställdes? Har tjänsten ändrats från den ursprungliga beskrivningen?

Läs gärna arbetsbeskrivningen i ditt anställningsavtal och jämför med hur ditt arbete ser ut. Har du möjlighet kan du även kolla på jobbannonsen du svarade på, eller eventuella anteckningar du tog under anställningsprocessen.

Om det visar sig att det är viktiga skillnader kan du argumentera för att det jobb faktiskt gör förtjänar en annan position och / eller lön än den du har. Då kan det vara rimligt att begära en löneförhöjning.

För mer tips om vad du kan tänka på, läs vidare här:

Utvärdera din insats

Dokumentera dina framgångar, projekt du bidragit till, och allt annat som visar på ditt unika värde för företaget. Kan du peka på specifika saker som ökat ditt värde för företaget under det första året så kan det vara en stark motivation för din arbetsgivare att se över din lön. Dina personliga prestationer är bra argument till varför du förtjänar en löneförhöjning.

Säkerställ att du har en marknadsmässig lön

När du har bra koll på lönepolicy, ditt jobb och dina prestationer är det viktigt att jämföra din nuvarande lön med gällande marknadslöner. Med hjälp av Ratsit Lönestatistik kan du söka efter yrken och hitta uppdaterade genomsnittslöner för just din region. Är din lön över, under eller i linje med branschstandard? Svaret på den frågan hjälper dig utvärdera om en löneförhöjning känns rimlig, eller om du redan har en lön i övre skiktet för din yrkesroll.  

Vill du ha mer detaljerad data om hur lönespannet ser ut på just ditt företag? I så fall kan du undersöka vad dina kollegor tjänar med hjälp av Lönekollen. Sök på namn, adress eller telefonnummer på en person och välj Se lön direkt i resultatet. Där kan du köpa Lönekollen och se deras årsinkomst – direkt på skärmen – i kolumnen Lön. Kom ihåg att det är många faktorer som bidrar till lönen, som erfarenhet, ålder och individuella prestationer. Det är därför svårt att göra en direkt jämförelse mellan din lön och en kollegas. Men det kan hjälpa dig ta reda på vad företaget är villiga att betala.

Sätt realistiska mål

När du har en klar bild av löneläget är nästa steg att sätta realistiska mål för din löneförhöjning. Dessa mål bör grundas på en kombination av branschdata och din personliga prestation.

Det är viktigt att dina förväntningar speglar din erfarenhet, kompetens och bidrag till företaget. Att ha realistiska mål innebär inte att sälja sig kort; det handlar om att förstå vad som är möjligt inom ramarna för din position och branschens nuvarande ekonomiska klimat.

För mer tips på hur du kan komma fram till en rimlig siffra, läs vidare här: Hur mycket kan man begära i löneförhöjning?

Begär en löneförhandling!

Nu borde du ha en god bild av huruvida du kan förvänta dig löneförhöjning första året eller inte. Om du tycker att du förtjänar det kan du gå vidare genom att begära löneförhandling, förbereda dig inför din första löneförhandling samt vässa dina argument för löneförhandling för att få bästa möjliga utfall.

Om du är osäker på hur du bäst går till väga för att be om en löneförhandling, läs vidare här: Strategier för att begära löneförhandling

Vanliga frågor