När får man löneförhöjning?
Ja, när får man egentligen löneförhöjning? Vanligtvis sker löneöversyner årligen under företagets löneförhandlingsperiod. Men svaret kan variera kraftigt beroende på flera faktorer. Företagets policy, kollektivavtal, och ekonomiska förutsättningar samt dina individuella prestationer kan alla påverka dina möjligheter till ökad lön.
Här reder vi ut hur löneförhöjningar vanligtvis kan ske, hur du tar reda på vad som gäller för dig, samt hur du kan göra för att begära löneförhöjning.
När och hur löneförhöjningar kan ske
Löneförhöjningar är oftast kopplade till regelbundna tidsperioder eller specifika händelser inom företaget. De vanligaste tillfällena inkluderar årliga prestations- eller medarbetarsamtal, vilket brukar vara i samband med att ett företags finansiella år avslutas. Det är också vanligt att löneförhöjningar sker i samband med befordran.
I många fall är dessa förhöjningar förhandlade genom kollektivavtal mellan fackförbund och arbetsgivare. Det kan innebära att lönejusteringar sker på förutbestämda tider över hela branscher.
När ska man förvänta sig löneförhöjning?
Dina rättigheter och förväntningar på löneförhöjning kan variera beroende på ditt anställningsavtal och eventuellt kollektivavtal. Som en allmän regel bör löneförhöjningar övervägas:
Årligen, i samband med medarbetarsamtal och löneöversyner.
Vid befordran eller när du tar på dig betydligt mer ansvar.
När din prestation konsekvent överstiger förväntningarna.
Är det olika för olika yrkesgrupper eller branscher?
Ja, branschtillhörighet kan påverka både storleken på och frekvensen för löneförhöjningar. Vissa branscher har standardiserade löneökningsscheman genom kollektivavtal, medan andra kan vara mer flexibla och individbaserade.
Vilken månad får man löneförhöjning?
Specifika månader för löneförhöjningar kan variera beroende på företag och sektor, men traditionellt sett sker många löneförhandlingar i samband med det nya året eller företagets räkenskapsår.
När börjar löneförhöjning gälla?
När en löneförhöjning har avtalats börjar den gälla från det datum som överenskommits mellan den anställda och arbetsgivaren. Denna information specificeras vanligtvis i det skriftliga avtalet som upprättas efter att löneförhandlingen eller lönesamtalet avslutats.
Ibland gäller den från datumet när den nya lönen blivit beslutad. Ibland gäller den retroaktivt från ett tidigare datum. Men den kan också börja gälla senare.
För mer om hur retroaktiv lön fungerar, läs vidare här: Vad är retroaktiv lön?
När betalas löneförhöjningen ut?
Den nya lönen betalas ut enligt den överenskomna tidsplanen, vilket ofta är samma månad eller månaden efter att överenskommelsen gjorts. Exakta utbetalningsdatum kan variera beroende på när i månaden lönesamtalet äger rum och arbetsgivarens schema för löneutbetalning. I vissa fall kan löneförhöjningen betalas ut retroaktivt, beroende på vad du kommer överens om med din arbetsgivare.
När ska man begära löneförhöjning?
Det finns flera lämpliga tillfällen att inleda en dialog om löneförhöjning. En löneförhandling kan vara relevant när du får nya arbetsuppgifter, mer ansvar eller en ändrad befattning. På många arbetsplatser erbjuds även årliga lönesamtal, där du har möjlighet att diskutera din löneutveckling.
När har man rätt till löneförhöjning?
Rätten till löneförhöjning kan variera beroende på om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Om ett kollektivavtal finns regleras rätten till löneförhöjning och villkoren för dessa genom avtalet. Om inget kollektivavtal finns är det upp till den anställde och arbetsgivaren att komma överens om lönevillkoren. Det är därför viktigt att ha klart för sig vad som gäller för just din anställning och arbetsplats, och att detta dokumenteras i anställningsavtalet om möjligt.
Hur ofta har man rätt till löneförhöjning?
Många kollektivavtal ger anställda rätt till årlig lönerevision och lönesamtal, vilket innebär att det finns en förväntan på att lönen ses över minst en gång per år.
Även utan kollektivavtal har det blivit en norm att löneförhöjningar sker årligen, även om det inte finns någon lagstiftning som direkt reglerar detta. Därför är det särskilt viktigt att du har koll på vilka villkor som gäller på just din arbetsplats.
Känner du att det är dags att be om högre lön kan du få mer tips om hur du kan gå tillväga här: Strategier för att begära löneförhandling