86 miljoner påskägg med godis

722
86 miljoner påskägg

Ja, så många påskägg kan de 555 485 personer som tillsammans fick tillbaka drygt 4,3 miljarder kronor på skatten i förra veckan köpa.

Vill de inte ha påskägg kan de istället bjuda 391 000 personer på en 4 dagars resa till Påskön eller köpa 127 miljoner burkar med löksill.

Ägg, sill, lax och lamm är vanlig påskmat men visste ni att påsken är den högtid där svenskarna äter mest lösgodis? När handeln gjorde uträkningar för ett par år sedan visade det sig att vi äter ca 6 000 ton godis runt påsk.

Varför firar vi påsk?

Påsken är den största kristna högtiden och den var från början en judisk tradition som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten. Någon gång på 100-talet började de kristna fira påsk till minne av Jesu död och uppståndelse.

Datumet för när vi firar påsk är rörlig och den infaller första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april.

Recept på påsktårta

Om du inte vet vad du ska servera till efterrätt på din påskmiddag så får du här recept på en smarrig chokladtårta som passar perfekt till påsk.

Ladda ner recept till påsktårta

Slutligen önskar vi dig en GLAD PÅSK!

 

Källa: Skattemyndigheten
Priser: Påskägg = 50 kr, resa till Påskön=11 000 kr, Sill=34 kr